tisdag 13 augusti 2019

Olika spartips i vardagen - del 1

Det finns små saker i vardagen som man kan göra för att oslösa sin pengar på sånt som egentligen inte ger nåt mervärde. Du kanske tänker att vad spelar det för roll om jag tar med mig eget vatten en dag på stan istället för att köpa en Loka, väljer att köpa tröjan om, och endast om, den är på rea eller handlar mina droger mitt lösgodis på den affär som har lägst pris per hg, det är ju ändå småsummor det handlar om och det är ju så skönt att bara köpa det man känner för utan att tänka efter. FEL! En liten summa + en liten summa + en liten summa etc, blir till slut en stor summa. Dina val spelar roll, och det är därför jag här kommer ge lite olika små spartips för vardagslivet som jag har kommit på alldeles själv (om man med ”alldeles själv” menar sånt som jag mestadels har sett och hört på nätet, i böcker och i poddar).


Mat

- Använd tepåsar två gånger.
(Om du, liksom jag, inte behöver ha så himla starkt te så kan man använda tepåsar både en och två gånger extra genom att lägga dom på ett fat efter användning och sen använda tepåsen igen nästa gång man åtnjuter denna ädla dryck).

- Skippa dyra specialingredienser när du lagar mat.
(Om maträtterna du brukar laga innehåller femton olika specialingredienser, med namn som "Vit Albatryffel" eller "Matsutake", kommer du snart inte ha ett öre över till ditt iskkonto).

- Använd ryggsäck, tygpåse eller redan inköpta avfallspåsar när du handlar mat.
(Plastpåsar som man köper på affären vid kassan om man knallat dit utan vare sig ryggsäck eller tygpåse är inte bara ett aber för miljön utan kostar dessutom flera kronor att inhandla).

- Jämför priser på varor med Matpriskollen.

- Gör matlådor istället för att käka ute.
(Ja, jag vet att du vet att jag vet att alla vet det här tipset, men man kan inte ha en lista på mat-spartips utan att ha med ordet ”matlådor”).

- Handla i matbutiken när det är mycket nedsatt och kolla alltid efter extrapriser, planera sen veckans matsedel utifrån erbjudanden i matbutiken.

- Få inspiration från Portionen under tian.

- Baka mycket själv, både bröd och bakverk.
(Visserligen kräver det en viss tid och ansträngning, men sånt man bakar själv brukar vara både billigare och godare än liknande livsmedel i affären).

- Jämför priser i butikerna.
(Ta inte bara första bästa vara eller ett visst märke av gammal vana, jämför alltid kilopris och kolla längst ner mot golvet - där brukar budgetalternativen vara, som tex butikens egna märke).




- Ta en vecka där du äter sånt du redan har hemma och köp inte något nytt om det inte är absolut nödvändigt.

- Köp ost när det är på extrapris och riv och ha i frysen istället för färdigriven ost om man nu brukar handla det.

- Handla torrvaror och storpack från Matsmart.se. (Affiliatelänk, dvs om du köper nåt via den här länken stödjer du mig och min blogg genom att jag får en liten peng av Matsmart)

- Använd dig av apparna ShopGun, ResQ och Karma.

- Om man gillar drickyoghurt: ta en flaska, häll i hälften yoghurt och hälften mjölk, skaka och violà – du har gjort dig din egen drickyoghurt.

- Köp säsongens frukter och grönsaker.

- Plocka bär och svamp.

- Odla egna grejer.

- Fråga tex på Facebook i lokala gruppen om det är nån som vill bli av med lite äpplen eller annan frukt på hösten.

- Släng inte matrester, även om du inte fått ihop en hel portion så kan tre olika småportioner bli en buffé en annan dag.

- Släng aldrig mat bara för att bäst före-datumet är förbi. Lukta och smaka på maten, många varor håller mycket längre än vad som står på förpackningen, det är bara satt för att inte producenten ska bli stämd och att dom inte kan garantera att varan är bra efter, men det är den oftast. Sista förbrukningsdag däremot ska man inte äta efter.

- Drick kranvatten till maten.

- Om du gillar mellanrostat kaffe kan du köpa mörkrost och bara ta halva skopan.


Köket

- Om man har diskmaskin kan man dela tabletten på hälften, moderna diskmaskiner behöver inte en hel tablett.

- Handdisk – använd en blomspruta med diskmedel och vatten så går det inte åt lika mycket diskmedel.

- Tvätta diskdukar i maskin.

- Ta dig tid att leta upp dom billigaste avfallspåsarna där du brukar handla, det kan skilja mycket i pris på olika påsar.


Utflykter

- Eget kaffe.
(Brygg kaffe hemma och häll i termos eller termosmugg om du är så kaffeberoende att du måste dricka kaffe varhelst du går. Du kan också sluta dricka kaffe helt som Hon och Han på bloggen Utbrytningen om du vill vara riktigt radikal och rebellisk).




- Ha alltid med en flaska vatten i väskan om du ska ut.
(Va inte den där människan som det alltid kommer som en överraskning för att hen plötsligt blir törstig när hen går på stan och det enda stället som finns att köpa nåt drickbart på är en Seven Eleven där en flaska bubbelvatten går på 25 kr).

- Om du vill ha läsk; köp den största flaskan (den som har billigast literpris) och häll i mindre flaskor så kan du ta med när du ska ut på stan tex.

-Ta med matsäck när du ska nånstans, tex på en tågresa eller till stranden.


Barn

- Använd tygblöjor.
(Man kan tex köpa begagnat på Tradera eller olika Facebookgrupper)

- Presenter till barnens kompisar: Köp saker när dom är på rea och ha ett litet lager som du tar av när det vankas kalas.

- Köp begagnat.
(Nästan allt när det gäller sånt man behöver till barn (kläder, prylar, leksaker, möbler) går att köpa begagnat i bra skick, i alla fall tills dom små liven blir uppemot tio år eller så. Efter det börjar det sina lite gällande kläder och prylar, plus att dom börjar få mer krav på att ha ”rätt” saker och ”rätt” kläder, och då är det bara att bita ihop och hålla ut tills dom börjar gymnasiet och får studiebidrag och man äntligen kan säga att dom får köpa sina extra dyra märkeskläder för egna pengar om det inte duger med basic-kallingar från HM.


Kläder

- Köp begagnat.
(Klädbytardagar finns lite varstans i landet, sök på Google eller Facebook för att se vad som händer nära dig. Jag var på en för några månader sen där jag lämnade in 10 plagg jag rensat ut och fick 10 kuponger att byta mot nya kläder. Hittade 6 plagg jag ville ha så jag blev nöjd över det hela även om min garderob som precis hurrat över att bli av med tio plagg surade lite när jag pulade in sex nya istället, men den kom över det, så slutet gott allting gott. Kolla även in second hand affärer, lokala säljsidor på Facebook och loppisar i närområdet om du vill fynda billiga kläder. Själv har jag köpt så mycket kläder begagnat på loppisar dom senaste åren att jag nästan blir chockad när jag råkar irra in i en klädbutik och ser vad kläder kostar till nypris. 30 spänn är vad jag kan sträcka mig till att betala för ett par byxor eller en tröja, men då ska dom verkligen vara felfria och snygga. 10-20 kr är annars vad jag brukar betala för ett plagg. Sen händer det förstås att jag köper nåt nytt då och då, men det är rätt sällan och det svider rejält i plånboken, det måste jag säga).

- Lämna in en kasse med gamla kläder i butik och få rabatt.
(På H&M, Lindex och Kappahl kan du lämna in en påse med gamla kläder (textilier) och för besväret få 50 kr i rabattkupong när du nästa gång handlar för minst 300 kr. Kolla först med respektive butik om det är en eller två kassar som gäller.)

- Lappa och laga slitna kläder.
(Ja vad ska man säga, ett ganska självklart råd eller hur. Släng inte dina kläder bara för att det blir ett litet hål i dom, laga dom istället. Jag brukar ofta laga ett litet hål här eller ett litet hål där, och det brukar oftast bli helt ok, trots att jag suger på att sy.)

- Köp kläder till barnen under fel årstid.
(Passa på att köpa barnkläder under fel årstid, tex vinterkläder på våren, eftersom man ibland kan fynda plagg på rea på det sättet. Stadium tex har öppet köp 1 år vilket innebär att man kan byta kläderna om man skulle ha råkat gissa fel på storlek).


Det får räcka med spartips för idag, fortsättning följer


Har du nåt spartips du vill dela med dig av?


6 kommentarer:

  1. Hej!
    Te tipset har jag kört länge. Min fru tyckte inte om det till en början för att det kändes så snålt men när hon insett att det smakar lika bra även till andra koppen så har även hon börjat göra likadant :)

    I våras testade jag att laga några jeans. Var förstå gången men gick superbra.

    Tack för bra tips!

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för kommentaren :-) Ja, teet smakar precis lika bra andra omgången, kul att du lyckades övertyga frugan :-)

      Radera
  2. Vilka second hand-affärer handlar du i med de priserna? Jag var på Myrorna igår och hittade inte ett enda vuxenplagg för under en hundralapp. Känns som det blivit supertrendigt att handla begagnat och att det trissar upp priserna. Även Stadsmissionen där jag bor ligger långt över 30 kr per vuxenplagg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä på second-hand affärer är det nog lite dyrare, jag har köpt mina kläder mestadels på loppisar, typ bakluckeloppisar där man kan hitta riktiga fynd om man har tur. Min garderob består nog av minst 80% loppiskläder, kan vara mer också. Märkeskläder kan vara några tior dyrare, men gillar man såna kan man fynda rejält, typ köpa ett par märkesjeans som kostar tusen spänn nya för runt femtiolappen.

      Radera
  3. Kör sedan länge på häften av kaffepulvret mot antal koppar, funkar utmärkt även med mellanrost tycker vi. Köpte 5 liters påse med ketchup på matsmart engång och fyllde på i en flaska allt eftersom. Blev riktigt bra kg pris det :). När jag var student bakade jag nästan allt bröd själv. Vatten och olivolja som degspad och så i med rågsikt och lite sirap, kanongott

    SvaraRadera
  4. Tack för tipsen :-) Ah hembakat bröd, älskar´t. Måste börja baka mer alltså...

    SvaraRadera