måndag 7 oktober 2019

Billiga nöjen

Middagar på lyxiga restauranger, dyra utekvällar, resor till främmande platser eller bli rånad av ett gäng tonårspojkar på stan i all ära, men ibland är det soft att göra nåt trevligt som inte kostar så mycket pengar.

Här kommer en liten lista på saker jag uppskattar här i livet:

- Skogspromenader
Åh jag älskar skogen. Lugnet som infinner sig när man har träd runtomkring sig som sakta viskar i vinden eller när man kommer fram till en glänta vid en sjö och man sätter sig och tittar ut över det stilla vattnet. Helst vill jag vara själv när jag är ute på mina skogspromenader och bara insupa lugnet och känna hur stressen rinner av mig. Jag hjärta allemansrätten!

- Seriekväll
Jag är en serienörd. Älskar att slå mig ner i soffan med sambon och plöja några avsnitt av favoritserien för stunden. Om man har tex Netflix kostar det ju en slant i månaden, men tittar man ofta på filmer och serier så kan det vara väl använda pengar. Och snyltar man Netflix på sina föräldrar som jag gör, då är det i sanning ett billigt nöje.- Läsa Fanfic
Att läsa är också en av mina favoritsysselsättningar, och en sorts litteratur jag gillar är Fan Fiction. Det är när fans till tex tv-serier, böcker eller tv-spel skriver egna berättelser med utgångspunkt i historien och karaktärerna. Man kan hitta allt från korta berättelser på en sida till långa noveller eller näst intill romaner. Mycket är rätt kasst men ibland får man tag på riktiga guldkorn, det finns så mycket talang där ute så man kan bli lycklig för mindre. Gratis är det i alla fall, och det är ju soft. En stor sida med massor av olika fanfics från en rad olika genrer är Fanfiction.net, det mesta är på engelska med det finns tom en handfull svenska bidrag (har dock inte läst nån av dom).

- Kolla på Tedtalks
Gillar man att lyssna på när folk berättar om intressanta saker kan man med fördel kolla in Ted talks, som är en suverän källa för inspirerande klipp.

- Lägga pussel
Att lägga pussel är rätt rogivande tycker jag. Man kan också lägga pussel tillsammans med nån annan och sitta där och småprata och filosofera om livet. Om man som vi inte har plats att ha ett pussel liggande hela tiden kan man skaffa sig en pusselmatta, vilket är en filtduk man har under pusslet och när man tröttnat för stunden är det bara att rulla ihop duken för att sen rulla ut den igen när andan faller på. Nya pussel är ganska dyra, men vi brukar köpa våra på loppis för en 20-30 kr. Omöjliga pussel med stora fält i liknande färger och dylikt går bort för mig, jag och sambon gillar pussel med tecknade motiv, speciellt såna här:

Har du några ”billiga nöjen” att dela med dig av, eller kanske nåt intressant Ted talk?
4 kommentarer:

 1. Billiga nöjen har jag många. Promenader, böcker från bibblan, promenader, bloggen, vänner, elda i kaminen, löpning, skogen, havet. Det bästa i livet är ju typ gratis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns många trevlig nöjen som är gratis...eller som åtminstone känns gratis för man betalar inget i stunden, även om man långt tidigare har behövt punga ut med pengar för sånt man använder sig av när man utför det som är gratis...luddigt kanske men ett exempel: man tänker att det är gratis att träffa en vän. Men när man träffar vännen har man på sig kläder som man en gång har betalt för (om det är en vän alltså och inte en "vän" för då kan det ju hända att man inte har några kläder), och man sitter och pratar med denna vän i en soffa som man en gång betalt för och man kanske bjuder vännen på lite te och smörgås som man en gång betalt för osv...

   Radera
 2. I somras hann jag knappt med några gratisnöjen pga en 12 dagar lång semesterresa som kostade skjortan. Frågan är om det var värt det. Vi var visserligen ute i skogen en del under resan, men det hade blivit betydligt billigare att åka några mil med bilen och ta med matsäck hemifrån. Då kunde man dessutom fått med sig skörd av något matnyttigt från skogen. Ägnar mig åt ungefär samma gratisnöjen som du. Kan även nämna olika gratisevenemang typ skördefest, konst- och hantverksutställningar, musik i kyrkan och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara härligt att åka iväg nånstans långt bort ibland även om det kostar en del, men det kan också vara riktigt trevligt att utforska närområdet, jag och min sambo har åkt en hel del häromkring där vi bor och man blir ständigt glatt överraskad över att det finns så många fina ställen så nära.

   Ja gratisevenemang är ju en väldigt bra idé om man hittar något som verkar intressant.

   Radera