måndag 14 oktober 2019

Att välja rätt mobil

Mobilen. Det är lustigt hur nåt som inte ens fanns för 30 år sen när jag var tretton kan anses vara otänkbart att vara utan av min trettonåring. Och mig själv med vad det anbelangar. Eller det är väl snarare smartphonen (till skillnad från dom gamla mobilerna) som man är så totalt beroende av, med alla dess appar som låter dig logga in på banken, identifiera dig själv, överföra pengar när du köper nåt begagnat i din lokala facebookgrupp och hundra andra mer eller mindre nödvändiga funktioner som du behöver för att leva något så när smidigt i dagens samhälle. Bara detta att kunna ringa sin son och fråga vad han är eftersom han inte kom hem direkt efter fotbollsträningen som vi hade sagt istället för att vanka omkring som en osalig ande och kika ut genom köksfönstret varannan minut för att se om han kommer där cyklandes (ja jag kanske är en smula orolig av mig och borde ta livet lite mer med en klackspark, men nä, jag får rysningar av folk som är överdrivet glättiga och bekymmersfria så det där med att gå runt som ett solsken och sprida glädje är tyvärr inget för mig) är ju guld värt, jag fattar ärligt talat inte hur föräldrar förr i tiden stod ut.Tom i skolan är man körd om man inte har nån mobil, sonen berättade tex häromveckan att dom hade fått i uppgift att googla fram svar på frågor med sin mobil under en lektion, nåt som han förövrigt plågades oerhört av då hans Huawei var inlämnad på Elgiganten för att fixas då den bla led av ghosting (när en sida liksom fastnar i skärmen och när man går därifrån till en ny app/sida så ser man båda sidorna ligga på varann som vore dom i färd med nånting väldigt snuskigt för dom liksom smälter ihop och två blir en...hm, det där var det nog ingen som förstod, men man kan säkert googla ghosting för en bättre förklaring om man är intresserad av konstiga fel som mobiler kan råka ut för) och han var tvungen att använda sin gamla skruttiga Iphone 5s som är såå liten och såå seg att man kan dunka huvudet i väggen för mindre.

Hur det gick med Huawei:n? Jo vi lämnade in den som sagt på Elgiganten och sa att det vi hade gjort själv var att fabriksåterställa den men problemet med ghostingen blev inte bättre av det, så nu lämnade vi in den och hoppades att garantin skulle ta hand om problemet. Säljaren som tog emot mobilen på Elgiganten sa att eftersom problemet inte blev bättre av en fabriksåterställning så borde det vara hårdvaran det var fel på och inte mjukvaran som vi hade trott. Så han skickade in den och vi väntade nervöst en vecka på besked om huruvida felet skulle gå på garantin eller om vi skulle få betala en serviceavgift på femhundra spänn utan att dom gjorde ett dyft med telefonen. Sju dagar senare fick vi meddelande om att mobilen kunde hämtas och hurra – det gick på garantin. Vad dom hade gjort med den? Bytt skärm? Öppnat och fixat nån komponent? Gett oss en ny? Nix, dom hade fabriksåterställt den. Halleluja, precis det vi gjort utan att det blev bättre, tacka gud för kunniga servicetekniker! Nåja, för att vara rättvis hade dom faktiskt uppdaterat den med. Om den funkar som den ska nu? Jag vet faktiskt inte, sonen sålde den till sin mormor och jag har inte hunnit prata med henne om telefonen än, men hon har i alla fall inte sagt att den inte funkar som den ska (vilket i och för sig kan bero på att hon inte lärt sig använda den riktigt än men ändå).

(Uppdatering ett par dagar senare; jo nog är ghostingen kvar, det hjälpte tydligen inte för serviceteknikerna att göra samma sak som jag gjort *duh*. Som tur är är min kära mor inte lika känslig för problemet som tonårssonen, så hon avvaktar lite med att lämna in den igen för att se om hon besväras av det eller inte).

Anledningen till att sonen sålde sin ”Huawei mate 20 lite” som han (med hjälp av julklappspengar och sparpengar) köpte i julas och var så nöjd med vid köpet är att han sedan dess hunnit ”inse” att Iphones är såå mycket bättre än Androidtelefoner, bla för att dom är så smooth i sina övergångar och rörelser (nåt som jag inte ens skulle tänka på, än mindre betala dyra pengar för) och en drös andra mindre grejer som tydligen är superviktiga för en tonåring. Sen att det enligt sonen är lika med socialt självmord att ha en Android i skolan och att folk med andra mobiler än dom senaste Iphonemodellerna blir mer eller mindre trakasserade har inte så stor betydelse för även om det var tvärtom skulle han hellre vilja ha en Iphone enligt egen utsago...men jag undrar jag...det är ju hemskt att det ska vara en sån statussymbol med Iphones att man blir typ mobbad om man inte har en sån, är det bara här där vi bor eller är det så bland andra ungdomar och skolor med tro?

Men sonen har i alla fall löst ”problemet” genom att sälja sin gamla mobil, blinka lite med ögonfransarna åt mormor och morfar och på det sättet få ett litet ekonomiskt bidrag samt ”offrat” kommande julklappspengar/julklappar genom att få pengar i förskott av familj och släkt lyckats skrapa ihop så pass mycket pengar att han nu kunnat köpa en Iphone XR på Swappie (det var han själv som ville köpa begagnat istället för nytt så det kändes ju bra i alla fall), vilket ändå var mer än dubbelt så dyrt som Huawei:en trots att dom enligt min uppfattning är rätt likvärdiga. Då sonen inte önskat sig annat än pengar i både julklapp och födelsedag ända sedan han var liten och sparat det mesta på banken så hade han kunnat köpa Iphonen direkt med sina sparpengar om han hade velat, men nej, sparpengarna vill han inte nalla på i onödan inte, och jag förstår precis hur han känner. Man kan väl säga att äpplet inte föll långt ifrån trädet när det gäller den frågan.

När det gäller mobiler finns det en uppsjö val att göra, allt ifrån vilka funktioner man tycker är relevanta till hur mycket mobilen får kosta. Det finns billiga varianter som uppfyller enklare behov och det finns asdyra mobiler med toppkameror (och nu är det inte längre bara en kamera utan flera stycken som stirrar på dig likt spindelögon bak på mobilen), stora skärmar och en massa specifikationer. Hur sjutton ska man göra för att inte köpa en för dyr (dvs betala för en massa funktioner som man ändå inte använder) utan se till att man kammar hem en telefon som uppfyller ens behov till det billigaste priset? Det gäller att verkligen tänka igenom vad man tycker är viktigt och sätta sig in i vad saker som ram-minne, processor och megapixlar egentligen betyder. Själv har jag en Huawei P10 lite som räcker alldeles utmärkt för mina behov och kostade drygt 2000 när jag köpte den, men nu har ju Huawei hamnat rejält i blåsväder så vad nästa mobilinköp blir när den här ger upp har jag ingen aning om.

Även när det gäller vilket abonnemang man ska ha finns det en hel del att välja på. Själv gillar jag att köpa min mobil kontant och sen ha ett billigt abonnemang istället för att binda upp mig på en maffig månadskostnad som i slutändan kommer att bli ett mycket dyrare alternativ, vilket många gör för att kunna finansiera dyrare mobiler som dom kanske inte hade köpt om dom hade varit tvungen att betala hela summan på en gång. Tom barn och ungdomar har telefoner med tillhörande abonnemang som måste betalas vare sig telefonen är kaputt och utbytt mot en annan eller fungerar som den ska. Det måste vara jäkligt trist alltså att betala för en mobil i två år om mobilen bara tex håller i ett och ett halvt...nä, nån sån risk vill jag inte utsätta mig för – har jag inte råd att betala mobilen kontant har jag helt enkelt inte råd med den. Punkt.

Jag surfade runt lite snabbt på nätet och det verkar som att 5-600 är en ganska vanlig summa att betala i månaden för en ny mobil samt abonnemang, och att man förbinder sig att betala detta i 24 månader.

Hittade tex detta exempel:

Iphone 8 64 gb för 529 kr i månaden. Man skulle betala i 24 månader. Det blir: 529x24 = 12 696 kr

Sen sökte jag på vad en Iphone 8 kostar kontant och hittade en för 5790 kr. Lägg sen på en kostnad på 100 kr i månaden för ett abonnemang hos Vimla så får vi 5790 + 2400 = 8190 kr.

Skillnad: 12 696 – 8190 = 4506 kr

Det är ganska mycket pengar det, för samma telefon. Sen beror det ju lite på hur mycket surf och så man vill ha när det gäller abonnemanget men det som kostar en hundring i månaden hos Vimla räcker för mig i alla fall.

Så, vad vill jag ha sagt med allt detta? Jo:
- Betala inte för mer prestanda än du använder.
- Betala kontant.
- Välj det mest fördelaktiga abonnemanget.

Om du känner dig sugen på Vimla får du gärna använda min tipslänk, så får både du och jag 10 kr i rabatt på den där hundringen varje månad.Har du några tankar och funderingar kring det här med mobiler?

14 kommentarer:

 1. Har en mobbe av märket nokia av den riktigt gamla sorten och den är bäst. (Fick den dessutom gratis av snubbe som hittat den på tippen där den låg helt NY och oanvänd). Min förra som höll i sju år, gav upp i gummit i knappsatsen, kostade 119 kr. Batteriladdning en gång/v. Laddar med 95 kr (comviq) MEN köper då tyvärr 3 GB helt utan användning. Letar förgäves efter kontantladding utan surf. Vet du nån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att komma så billigt undan när det gäller mobilen är inte dåligt :-) Själv är jag alldeles för förtjust i smartphonen för att vilja byta ut den mot en gammal variant - använder så många funktioner som jag upplever ger glädje i vardagen.

   Jag googlade lite på kontantkort och det verkar som att Halebop har kontantkort utan surf (man fick köpa till surfen), men om det blir billigare för dig i längden eller inte har jag inte en susning om, men du kan ju kolla in deras hemsida om du känner för det.

   Radera
  2. TACK! Provar Vimla genom din länk först. Och sen kanske Halebop.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Vi köpte våra ajfåns i lokala fb-gruppen. Frun för 1800 och jag min för lite mer pengar. Vi kör också Vimla med tipsrabatt så just nu är månadskostnaden 30 kr FÖR BÅDA. Telefonerna har vi haft i dryga två år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ni har ordnat det riktigt najs för er :-)

   Radera
 3. Då undrar jag hur xr-en funkar med snapchat, för jag antar att sonen använder det? Min grabb beställde en sån, men sen bara "nää, det blir usla bilder i snapchat med den, vill ha en gammal 8 plus istället". För övrigt, hutlöst med priser på mobiler, men med tanke på hur mycket iallafal min son använder den, så är det nog ändå ganska liten kostnad per användning ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, nog använder sonen snapchat. Hur dom står ut med att använda nåt där så mycket försvinner hela tiden fattar jag inte - själv skulle jag inte komma ihåg ett dyft om texten försvann. Vet inte om man kan ställa in det eller nåt i snap men han har sagt flera gånger i alla fall att han inte minns exakt vad som stod i nåt meddelande han fått. Jag frågade honom om kvalitén på bilderna i snap och han höll med om att dom inte blir jättebra, men han brydde sig inte så mycket. Han tycker kameran annars är bra och det räcker för honom, han tar inga bilder som han direkt behöver spara i snap.

   Jo nog används mobilen konstant, det var ett av sonens argument till att få köpa en dyrare mobil (eftersom han använder den så mycket dagligen så är det värt att lägga mer pengar på en modell han verkligen vill ha tyckte han).

   Radera
 4. Aktuellt ämne eftersom småttingarna i ett slagsmål lyckades låsa den enas mobil så att inga koder i världen lyckas låsa upp den. Försökte låta blåsa ut den men det gick inte utan iCloud-lösen jag vet inte, får ångest med såna prylar och min man lyckades inte så nu sitter vi där med skägget i brevlådan och får köpa ny. Men den var iofs på väg att ge upp ändå. Det blir en begagnad iPhone 6 för 2 100 kronor och Hallon på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ånej, vad retligt. 2100 känns ju ändå rätt ok för en mobil, det kan ju bli betydligt dyrare om man säger så. Tror jag läste att dom nya vikbara från Samsung skulle gå loss på drygt 20 tusen...

   Radera
 5. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera
 6. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 7. När jag hittade Dr. Ogume som bor i Turkiet var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume genom hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag gav vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma ihop igen. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän smsar igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:

  SvaraRadera