lördag 31 augusti 2019

Ljudavregn filosoferar: Let´s light a FIRE

Nu ska vi prata FIRE (Financial Independence, Retire Early) – vad är det egentligen? FIRE är en rörelse, eller man kanske kan kalla den en livsfilosofi, som växt fram och som så vitt jag vet är starkast i USA men som spridit sig över världen och lever och frodas även här i Sverige. En profet inom FIRE-rörelsen är Mr Money Mustache som har en välbesökt blogg om ämnet och frontfigurerna i Sverige torde väl vara bloggarna Fantastiska Farbror Fri och Miljonär innan 30 som redan har nått Nirvana och nu lever som bekymmerslösa jobb-befriade ”pensionärer” som själva kan välja om dom vill jobba och i så fall med vad.

Det var inte så länge sen som jag först hörde talas om FIRE och fattade att det fanns människor som hade samma dröm som jag; att bli ekonomiska fria och själva bestämma vad dom ska göra med sin tid. Det var en glädjande upptäckt då jag alltid känt mig lite som ett UFO men nu äntligen kände lite samhörighet. (Eller nä, inte ett ufo, varför säger man så? Det är ju inte som att man känner sig som ett oidentifierat flygande föremål, utan snarare att man känner sig lite som en utomjording som har placerats på jorden och inte fattar hur alla dom här konstiga hårlösa aporna som lunkar omkring här tänker och resonerar. Arbeta 40 timmar i veckan år ut och år in och tycka att det är helt i sin ordning? Fattar´t inte. Gå upp en timme tidigare varje morgon för att spackla på sig smink och stå och fixa håret i en halvtimme? Ofattbart. Välja att hälla i sig en vätska som får en att ändra beteende och bli en trögtänkt zombie vars enda hopp om att inte göra bort sig totalt är att andra runtomkring också häller i sig sagda vätska? Nä, det övergår mitt förstånd. Men ändå är detta självklart för så många andra homo sapiens runtomkring mig, så ja, jag känner mig som en stackars marsian som blivit dumpad på en främmande planet ibland).

För att att ordna det så här göttigt för en själv att man är ekonomiskt fri och inte behöver löneslava om man absolut inte vill (jag antar att det finns dom lyckligt lottade som fortfarande skulle gå till jobbet även om dom inte behövde pengarna, men jag är tyvärr inte en av dom) så behöver man skapa sig en pengamaskin där man tar ut 4 % av kapitalet varje år och lever på medans maskinen återbygger sig själv genom att man har pengarna investerade på börsen och dom därmed aldrig tar slut. Och det är här det blir lite knepigt. För det är liksom inte bara att surfa in på pricerunner, skriva ”pengamaskin” och sen klicka på coolstuff.se eftersom dom har det bästa erbjudandet inklusive frakt och sen sitta där och vänta på att ens egna moneymaker dimper ner i brevlådan. Nej du måste bygga den själv.

Instruktioner finns på nätet i diverse bloggar, men i korthet behöver du; ett stycke heltidsjobb med bra lön, ett ekonomiskt sinne, en frugal livsstil, förmågan att inte bara göra som alla andra och en rejäl portion tålamod (hur mycket tålamod du behöver beror på din inkomst och dina utgifter). Aha, heltidsjobb med bra lön, tänker du, då är det kört för en låginkomsttagare som mig då...jag menar, det höginkomsttagare sparar ihop på ett par månader tjänar jag inte ens på ett halvår, så det finns inte en chans att jag skulle kunna bygga upp en egen fungerande färdig pengamaskin på 5-10 år, så det är väl lika bra att ge upp den idén och istället tröstköpa den nyaste smartphonen så jag i alla fall har lite roligt här och nu? FEL!

Man kan inspireras av FIRE utan att gå all the way så att säga, och med hjälp av filosofin skaffa sig ett mycket bättre läge i livet än att vara en FIRE-lös ekorre som springer runt, runt i ett hjul och undrar hur fan hon hamnade där och vad ska hon äta till vintern när hon inte samlat några nötter och skit också nu kommer hon inte hinna till förskolan i tid för att hämta sina små ekorrungar och varför hjälper inte hennes partner till utan bara står där utanför hjulet och flinar och snurrar inte hjulet alldeles för fort och ska livet verkligen vara så här?




Ekorrhjulet ja...det har pratats mycket om det på sistone, bla i bloggar, böcker och i tv-reportage. Varför heter det ekorrhjul förresten? Vad är det för stackars ekorre som hoppade från tallegren rakt in i ett evighetshjul? Ekorrar känns ju annars mer som en symbol för frihet kan man tycka. Men strunt i det, poängen är att det finns folk som känner sig fast i en ond cirkel av stress av det liv som är det vanliga livet, det liv som är normen - The Swedish dream. (Dvs löneslava minst 40/v, skaffa sig billån, bolån, och ett lån för båten som man aldrig har tid att använda, konsumera, stressa till förskolan, konsumera lite till, stressa med maten, stressa med relationer, stressa, stressa, stressa.)


En till liten låt: Du vet du borde (klara livspusslet):



Klicka här om du vill öppna låten externt.

Visst vore det najs med en stor jäkla majbrasa som kommer hålla dig varm år efter år (dvs ”en fungerande pengamaskin” för dig som inte fattar mina konstiga liknelser. Som du kanske redan märkt om du läst bloggen är jag lite av en liknelser-junkie och strör dom omkring mig vad helst jag skriver, så det är det bara att vänja sig vid om man har den goda smaken att läsa mina inlägg) och som till och med brinner när det är dags att dra ditt sista andetag så dina arvingar har nåt att värma sina frusna händer över, men det betyder inte att en liten lägereld som håller dig varm om natten ett antal år (dvs ett maffigt isk-konto som gör att du kan jobba deltid/gå tidigare i pension/ha den där omtalade guldkanten i vardagen när du är pensionär) är att förkasta, för det kan göra en väldigt stor skillnad i ditt liv. 

Jag planerar tex att spara ihop så pass att jag kan sluta jobba vid 60 och även ha ett litet överskott när jag börjar ta ut pension (för den kommer att bli löjligt liten när det väl är dags). Att gå i pension vid 60 räknas i FIRE-sammanhang på intet sätt som att gå i pension tidigt (där är det väl snarare runt 30-40 som gäller) men utifrån mina förutsättningar vore det en otrolig bedrift som skulle ha stor betydelse för mig och göra mitt liv bättre. Bara det att jag kan drömma om det och har ett mål att sträva efter och en plan att följa betyder mycket här och nu, även om det inte skulle bli som jag har tänkt (för man vet ju aldrig hur det blir i framtiden, förutom siare på marknader förstås, dom har full koll på vad som händer i framtiden). Jag har dessutom alltid haft lite FIRE i livet genom att jag aldrig har jobbat heltid, även om jag inte förrän nu har börjat tänkt på det utifrån ett FIRE-perspektiv.

FIRE handlar inte bara om vad du har för inkomst utan till stor del om dina utgifter, även om det är jäkligt mycket lättare att spara 50% av lönen om man tex får in 35 000 än om man får in 15 000. Man måste ju ändå ha nånstans att bo, mat att äta, kläder på kroppen etc, vissa utgifter går inte att välja bort (om man inte flyttar ut i en koja i skogen och lever på blåbär och granskott).




Men, med det sagt, det finns ändå mycket möjligheter för dig med liten lön, en stor del handlar om ens egen attityd, uppfinningsrikedom, prioriteringar och vilka krav man har på livet. Många av oss i välmående Sverige känner oss fattiga för att vi jämför oss med andra runtomkring, men skulle vi åka till något riktigt fattigt område i världen och bo där i en månad skulle vi troligtvis känna oss som drottningar/kungar när vi kom hem. Allt kanske inte är relativt, men jäkligt mycket är det. Det viktigaste är att man börja tänka på sig själv som nån som har kontroll över sin liv och sina val. Att man gör det bästa av situationen och har ett mål och en plan.

Alla är dock inte lika förtjusta i FIRE-konceptet som dess utövare. Faktum är att många förstå-sig-påare är ganska skraja för det hela och gärna framhåller att samhället skulle gå under om alla började tänka och agera så här. För hur skulle det se ut om alla plötsligt slutade konsumera, skapade egna pengamaskiner och pensionerade sig innan 40? Sverige skulle ju översvämmas av golfspelande, drinksippande, trädgårdspysslande unga gummor och gubbar och hela samhället skulle ju kollapsa som ett korthus i en vindtunnel.

Hm, där har ju Netflix en idé till en ny dystopisk framtidsserie förresten. Jag kan redan se trailern framför mig; kameran sveper över ett köpcentrum i ruiner, en smutsig gatuhund springer genom ruinerna och hoppar upp på en övergiven bil och ställer sig på taket och ylar, ett gäng luggslitna människor stryker omkring i ruinerna och försöker sälja saker till varann men det är ingen som vill köpa nåt, en mörk skrovlig mansröst berättar att ”det började på tidiga 2000-talet då några bloggare i USA plötsligt fick för sig att dom inte behövde konsumera onödiga prylar utan investerade sina pengar i så kallade ”pengamaskiner” vilket gjorde att dom till slut blev fria från arbetets bojor och kunde ägna sin tid åt det som gav dom lycka och glädje istället. Detta spred sig sen som ett virus från stad till stad och land till land tills det inte längre fanns några läkare, lärare, sopåkare eller chipstillverkare över 40 kvar. Folk var lyckliga, tillfreds med livet och shoppade aldrig något onödigt längre vilket fick fabriksägarna att fullkomligt krevera av ilska och revolutionen var ett faktum...hundra år senare står mänskligheten på randen till utdöende, endast ett fåtal grupper finns kvar, utspridda runtom i landet där dom åter försöker bygga upp det konsumtionssamhälle som klappat under för mänsklighetens inneboende strävan efter frihet. Kommer dom lyckas, eller är mänskligheten dömd att gå under? *dramatisk musik...*

Och ja, det skulle bli en rejäl förändring av samhället om alla shoppade mindre, sparade mer och gick i pension tidigare än ”normalt”. Hur den framtiden skulle se ut eller om den skulle bli bättre eller sämre än nu kan man bara sia om, men chansen/risken att alla plötsligt helt skulle ändra beteende och lyckas skapa sina egna pengamaskiner är otroligt liten då det behövs en stark vilja, tålamod, ett jävlar anamma och att man vill detta till hundra procent för att lyckas, och ärligt talat tror jag inte att speciellt många människor skulle vilja göra allt det som krävs för att bli ekonomisk fria ens om dom hatade sina jobb, vilket långt ifrån alla människor gör. Så jag tror att samhället lugnt kan låta alla som vill sträva efter FIRE göra det, det kommer aldrig bli så stort att det påverkar hela samhället, däremot kan det definitivt påverka en enskild människas liv till det bättre.

Vad anser du om saken? Har du, eller strävar du efter, någon form av FIRE i ditt liv?





8 kommentarer:

  1. Men om det blir som i dystopin - se till att ha läst den fantastiska boken Jordad. Så kan vi bygga upp ett annat skälvförsörjande samhälle sedan!

    Tack för ett bra inlägg! Får lyssna på din musik senare då jag ligger i sängen bredvid en hög med sovande småtroll.

    Mvh FBM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för boktipset, jag kollade upp den och den verkar intressant.

      Radera
  2. Hittade Fire-rörelsen för knappt ett år sen. Blev riktigt inspirerad. Sökte efter massa olika bloggar och bla " miljonär innan 30 " var en hit. Så himla kul att följa hans resa från mitten 2000-talet. Jag berättade för folk att jag minsann skulle börja spara och om en tio år eller nåt så skulle jag kunnna sluta jobba. Jag fick lite konstiga blickar och till slut så var det någon som sa till mig att "om tio år så är du ju pensionär " Eh.... jag är väl inte sååå gammal ? Men tydligen . Önskar så att jag hade hittat detta tidigare. Tänk vad pengar som gått åt bara för att de funnits på bankkontot i slutet på månaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja vad hade man inte gett för att ha hittat FIRE-rörelsen tidigare, eller åtminstone läst en bok om att investera så där lagom till att man skulle flytta hemifrån.

      Radera
  3. Jag var jättetaggad på FIRE när jag hörde talas om det för typ 2 år sedan. Sedan när jag började räkna på det kändes det inte lika kul. Efter 4 års universitetsstudier har jag 25 500 kr så det känns för lågt. Det kommer att ta 15-20 år innan jag är fri. Dock är inte lönen skriven i sten då jag bara jobbat 2 år efter examen. Nej, nu får jag sluta deppa ihop. Dags för helgens frugala nöje, biblioteket :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är jobbigt när nåt man vill ska ske NU (helst igår) ligger åratal framåt, det är lätt att deppa ihop, men som det är nu har man i alla fall en plan för att komma dit, innan man skådade ljuset var det enda man kunde hoppas på att inte politikerna kommer gå bananas med pensionsåldern utan fortfarande hålla sig kring 65 när det är dags för en annan...

      Radera
  4. Det är ju nästan så att man ömmar för fabriksägarna i ditt framtidsscenario! ;) Härlig blogg förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha jaså, ja den enes död den andres bröd som man brukar säga...

      Kul att du gillar bloggen :-)

      Radera