lördag 3 augusti 2019

Spara för fasiken människa! - del 4: Målsparande

Okej, du har din buffert och du har fått igång ett månadssparande i fonder. Då är det dags att unna dig ett målsparande.

Föreställ dig detta scenario…du ligger med slutna ögon på en strand i ett fjärran land, solen smeker din hud, vågorna gör förnöjsamt små kluckande ljud...kluck, kluck...i bakgrunden hör du porlande skratt av två små barn och ett leende sprider sig på dina läppar (du ler för det är inte dina barn och alltså kommer du inte behöva bry dig fem minuter senare då deras skratt byts ut av gråt och skrik och storasyster försöker dränka lillebror eftersom han tog hennes spade och satte sig på hennes sandtårta). Plötsligt känner du att något skymmer solens strålar och du slår upp ögonen och flämtar till av förvåning – där vid dina fötter står den ena av duon Brangelina (vilken av dom du nu föredrar), nyskild och i behov av dina tröstande armar. Du kan inte tro att det är sant! Och det är det förstås inte heller. Men när du nu sitter där vid frukostbordet och slevar i dig din sylt-lösa havregrynsgröt med mjölk (äh, vem försöker jag lura, dina två rostade mackor med Nutella och en halv kartong apelsinjuice till menar jag givetvis) och ser stora regndroppar sakta rinna ned längs med fönstret (på utsidan tack och lov, vi pratar svensk misär här, inte riktig misär) så inser du att en utlandsresa är precis vad du behöver. Och du inte bara behöver den, du förtjänar den!Så vad gör du? Sliter upp mobilen ur fickan med darrande händer likt en bantare som fastat i en vecka och som nu blivit bjuden på kak-buffé och inte kan kontrollera sig (nej jag pratar inte om mig själv, varför tror du det? Herregud, bara för att jag åt upp den där burken kakor på jobbet som det stod ”Rör inte” på en gång så är man plötsligt nån kak-knarkare nu eller?) och ansöker om ett sms-lån från Ondh Zint AB? NEJ! Det är klart du inte gör, för du är smartare än så. Du startar upp ett målsparande. Åh, denna fullkomligt galna företeelse där folk faktiskt sparar ihop till det dom vill ha och betalar med egna pengar istället för att skuldsätta sig och gråta ut i Lyxfällan, har du hört nåt så tokigt?

En liten låt av undertecknad på temat:Om du vill öppna videon i en extern länk: (Äh det ordnar sig, jag ringer bara) Lyxfällan

Okej, nog med sarkasmer nu, ett målsparande alltså…

Jag har startat några olika konton i min bank, konton som man skaffar via internetbanken och som ger noll i ränta, men som funkar bra om man bara tänker spara ihop lite pengar till det ena eller det andra och som jag döpt till nåt passande namn, tex ”ny cykel”, ”semester” eller ”knark” (nejdå, jag skämtar givetvis, jag skulle aldrig döpa ett konto till ”ny cykel”.) Jag kör den simpla tråkiga metoden att bara överföra pengar till sparkontot, men vill man piffa till det hela finns det en del appar man kan använda sig av för att motivera sparandet. Jag tänker speciellt på en app som heter Dreams och som jag vet många gillar (för det har jag läst på Facebook) även om jag inte har använt den själv.

Jag letade upp appen på Google Play (den finns säkert till den där äppel-produkten också som är så populär bland folk som vill betala överpris för sina mobiler) och där kan man bla läsa att Dreams är sparappen som hjälper dig att nå dina drömmar genom roliga och enkla sparhack (förövrigt tar dom upp två exempel på onödiga utgifter i vardagen och jag blev riktigt glatt överraskad över att dom faktiskt tog upp två helt nya och fräscha tips på saker man kan skippa: köp-kaffe och take away mat. Tänk att man aldrig har reflekterat över det förut, tack Dreams! Nej jag är inte ironisk, varför tror du det?).

Man kan själv välja hur aktiv man vill vara i sparandet, allt i från att anta utmaningar och spara tillsammans med andra i en gruppdröm eller låta appen automatiskt sköta sparandet, tex genom en funktion som heter ”tjuven” som i smyg drar pengar från ditt konto så du inte riktigt fattar att dom är borta förrän du ser svart på vitt på kontot vad du sparat ihop (du vet lite så där som när tonåringen frågar efter pengar till ”bara en glass” eller ”den här lilla godispåsen” och du inte förrän i efterhand fattar hur mycket pengar du blivit blåst på under månaden).

Pengarna du sparar sätts in på Ålandsbanken på skaparnas konto ett konto med insättningsgaranti som du öppnar via Dreams. Du får den enorma räntan 0.10 % per år så Dreams är inte till för det långsiktiga sparandet utan passar nog bäst för att spara pengar som du tänker använda till konsumtion. Pengatransaktionerna sker inom ett slutet system mellan ditt lönekonto och Ålandskontot och du identifierar dig med Mobilt BankID så allt är tryggt och säkert enligt skaparna av appen.

Vid det här laget undrar du säkert om jag är sponsrad av Dreams men tyvärr måste jag säga att jag inte får ett öre av dom, jag tycker bara att det verkar vara en najs app som kan hjälpa en i sitt sparande om man gillar tekniska hjälpmedel. Jag skulle säkert använda den själv om jag inte vore ett kontrollfreak när det gäller ekonomi och redan har utvecklat ett system jag gillar för att ha full koll på mitt sparande.


Använder du Dreams eller har du några andra smarta hjälpmedel när det gäller sparande och ekonomi?12 kommentarer:

 1. Wow, vilken låt! Bra gjort.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Mental bokföring är grymt.
  Vi har ett bilkonto, renoveringskonto, resekonto och ett klassiskt buffertkonto.
  Gillar att ha tydliga mål för pengarna.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också tydliga mål och har både det ena och det andra kontot, gillar att ha saker uppradat på ett tydligt sätt så jag vet hur mycket pengar jag har att lägga på det ena eller det andra. Det finns dom som tycker att på detta sätt ger man sig själ "tillåtelse" att använda upp alla pengar inom den kategorin bara för att man kan, men jag tycker att det funkar för mig och jag försöker ändå alltid använda så lite pengar som möjligt och sporras av att inte använda alla pengar på just det målkontot.

   Radera
  2. Jag har också hört folk säga så. Jag reser inte upp alla pengar bara för att det finns pengar där.

   Det jag kan göra är att justera insättningarna om det blir mycket på ett kontot.

   Radera
 3. Grym låt! Så roligt! Förgyllde min dag.

  SvaraRadera
 4. Tummen upp för låten! Själv kör jag bara ett enda sparkonto till allt som inte åker in på ISK. Det kontot används till semester, renovering, cykel etc.
  Mvh från FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-D

   Det funkar också, bara man kommer på vad som funkar bäst för just en själv :-)

   Radera
 5. Låter var humor på hög nivå!
  Tyvärr inte humor för alla utan verklighet, åh hur svårt ska det vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar :-D

   Ja verkligen, det är hedervärt ändå av dom som är med i Lyxfällan att dom tar tag i sina liv och verkligen försöker vända skutan så att säga.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera