lördag 24 augusti 2019

Olika spartips i vardagen - del 2

Så där, nu har vi kommit till del 2 av spartipsen i vardagen, och jag tänkte börja med en liten dikt:

När livet känns som en soppa
för du känner behovet att shoppa
och impulsen du inte kan stoppa
det är då du allting ska droppa
å läsa dessa spartips din loppa
ty då lär du aldrig mer floppa
utan skyndsamt sparkontot toppa
å hela livet det kommer att poppa


Transport

- Miljökör med bilen.
(Om du inte redan kör enligt ecodrivnings alla principer så kan du spara in en del kosing genom att börja göra det. Du kan också oslösa bensinpengar genom att minska på AC-användningen samt aldrig ha på takboxen i onödan).
- Ta aldrig bilen i onödan.
(Om du kan cykla, gå eller åka buss nånstans – gör det. Själv har jag en gammal damcykel med cykelkorg och barnsits (trots att sonen inte suttit i den på nio år ungefär) när jag ska handla mycket matvaror och det fungerar alldeles utmärkt att lasta i).


Hälsa

- Kolla på apoteken på nätet.
(Ska du handla något från Apoteket kan det löna sig att surfa runt på dom olika apotekens hemsidor och jämföra priser. Frakten brukar ju vara gratis så det är bara att köpa varorna där det är bäst pris. Dessutom brukar man då och då få erbjudanden om olika rabatter (tex 25 % på ett helt köp) om man är medlem som man kan utnyttja genom att köpa på sig sånt man vet man kommer att behöva).

- Köp dom billigaste märkena på apoteket när du behöver medicin (tex värktabletter).
(Dom är likvärdiga och det enda som skiljer är att du inte betalar extra för ett visst märke).

- Använd menskopp istället för tampong/binder.

- P-piller – be läkaren skriva ut en årsförbrukning.
(Det skiljer en del i pris om man köper månadsförpackningar jämfört med årsförpackningar av p-piller, som om din läkare inte redan gör det – be hen skriva ut en årsförpackning).


Nöje

- Låna böcker, ljudböcker eller filmer från biblioteket eller byt-låna med vänner/släktingar.

- Dela Netflix med en kompis eller släkting.
(Själv snyltar jag Netflix på mina stackars pensionerade föräldrar, men alla kanske inte har samma drag av evil mastermind som undertecknad, och då kan man ju istället dela på kostnaden med en vän eller släkting).

- Google Konsumentpanel.
(Jag har en app som heter Google Konsumentpanel där jag då och då svarar på korta simpla enkäter och får pengar insatt på Google Play, som jag sen kan köpa appar för.)

- Skippa smink.
(Ja du läste rätt, skippa sminket. Det frigör både tid och pengar och dessutom ger du en känga åt det utseendefixerade patriarkatet. Om du inte orkar/vill gå all in kan du ju i alla all dra ner på eländet och köpa lite färre sminkprodukter än du skulle göra i vanliga fall).

- Skippa dyra krämer.
(Okej, trots att jag är kvinna har jag aldrig riktigt förstått mig på det här med olika krämer som många smörjer in sig med dagarna i ända. Det finns dagcremer, antirynkcremer, nattcremer, ansiktscremer, cremer som du ska använda mellan 14.15-14.25 på onsdagar och jag vet inte allt. Jag är väl naiv men för mig räcker det med Fenuril som jag smörjer in mig med vid behov, och så är det bra med det).

- Kolla upp och jämför olika abonnemang till mobilen.
(Själv använder jag Vimla. Om man tipsar någon eller blir tipsad så får båda 10 kr rabatt varje månad på månadspriset, vilket är ganska soft. Så om du skaffar Vimla genom denna länk så får både du och jag 10 kr rabatt i månaden. Även Hallon brukar ha bra deals, dom hade jag innan jag bytte till Vimla. Länken är en affiliatelänk, dvs skaffar du Hallon via den stödjer du mig och den här bloggen genom att jag får en liten peng av Hallon) 

- Låna sportutrustning från Fritidsbanken.
(I min kommun kan man gratis låna olika slags sportutrustningar i 14 dagar, vilket är suveränt om man vill testa på nånting innan man satsar på egen utrustning alternativt om man endast utövar en viss sport några gånger per år, skidåkning tex, och inte känner att man måste ha egen utrustning som ska stå och ta plats i källarförrådet/garaget.)

- Kolla upp olika erbjudanden för tidningsprenumerationer.
(Ibland, om man har riktigt tur, kan man hitta bra deals på saker man ändå tänkte köpa komma med en tidningsprenumeration. Jag har tex köpt åtskilliga biobiljetter via prenumerationer på Illustrerad Vetenskap plus en najs vår- och höst jacka. 2 biobiljetter (som gäller alla filmer oavsett 3D tex) + 2 nr av tidningen för 129 kr inklusive frakt känns som en riktigt bra deal när man ändå hade tänkt att gå på bio. Genom åren har jag köpt många biobiljetter på det här sättet (dom senaste gångerna har biljetterna mailats som koder), det gäller bara att komma ihåg att säga upp prenumerationen när första tidningen kommer, men det är lätt gjort genom deras hemsida. Jackan jag fick med en gång är jag väldigt nöjd med och har haft ett par år nu, den kostade 109 kr inklusive frakt. Och gillar man tidningen så får man ju den med som bonus).


Övrigt

- Använd Refunder för att få pengar tillbaka på köp på nätet.
(Om du ändå tänk handla på nätet så kan du lika gärna använda dig av Refunder, där du får pengar tillbaka för vissa köp. Om du använder min tipslänk för att sajna upp dig och sen gör ett köp där du använder dig av Refunder för att få cashback (du måste handla för minst 100 kr inom 45 dagar) så får både du och jag 50 kr.)

- Använd ledlampor.

- Köp högtidssaker efter högtiden.
(När är den bästa tiden för att köpa julsaker, påskgrejer eller Halloweenläskigheter? Precis när högtiden är över förstås och affärerna rear ut det som inte blivit sålt.)

- Gör inga spontana köp.
(Ett trick för att lura sig själv och som funkar för många är att vänta minst en vecka innan man gör det där inköpet av den där prylen som man tror att ens liv kommer bli så mycket bättre med men som man i efterhand inser att man glömde bort att man ville ha när man inte köpte den vid första bästa köptillfälle. Obs, gör du det här varje gång du ska köpa mat kommer du snart märka att det är inte bara plånboken som slimmas utan även din midja, dock finns det viss risk för undernäring och död, så du får själv avgöra om det känns som en bra idé för just dig.)

- Klipp ditt eget hår eller låt tex en kompis eller partner klippa dig.
(Om barn i förskoleåldern kan klippa sitt eget hår så kan väl du? Nä men allvarligt, det finns tydligen dom som klipper sitt eget hår, det finns tom instruktionsvideos på Youtube har jag hört, även om jag inte har kollat in nån då jag är alldeles för feg för att gå loss med saxen på min egen kalufs. Däremot har jag på senare tid skaffat mig en frisyr som är relativt lätt att klippa och min kära partner får äran att avlägsna mina lockar (ha, lockar, senast jag hade lockar var när jag permanentade mig för cirka tio år sen, men det är jag alldeles för snål ekonomimedveten för att göra nuförtiden. Men vänta nu, finns det inte nån hemmavariant av permanent som är betydligt billigare än att gå till frisören? Jag får googla det..).- Bunkra upp när det är billigt.
(Har du utrymme att lagra saker är det fördelaktigt att köpa många ex av saker på rea (förutsatt att det är saker du brukar använda) som tex schampo, deo eller chipspåsar. Eller nä, skippa det där sista förresten, det är aldrig en bra idé att ha snacks hemma).

- Tänk på pris per användning.
(Det är bättre att köpa något dyrare av bra kvalitet som man kommer använda många gånger, än nåt billigt som man använder nån gång innan den går sönder eller man tröttnar på den. Fast det bästa är förstås att köpa något billigt av bra kvalitet som man använder mycket, vilket man kan göra om man tex satsar på begagnat).

- Tänk alltid på dina köp som jobbade timmar (om du jobbar).
(När du står där redo i butiken att byta bort dina surt förvärvade slantar mot en tröja i årets färg eller sitter där framför datorn ett klick iväg från nästa köp fråga dig själv – är den här varan värd x timmar på jobbet? Säg tex att du tjänar 100 kr i timmen. Du ser en tröja för 300 spänn. Föreställ dig 3 timmars slitande på jobbet (ös på med dom absolut tråkigaste/jobbigaste timmarna ditt jobb kan innebära) och känn efter om det verkligen känns motiverat att byta dom tre timmarna mot en tröja i årets färg när du redan har en massa utmärkta tröjor i garderoben.
- Köp aldrig saker på avbetalning.
(Precis. Gör det bara int´).

- Töm dammsugarpåsen istället för att byta till en ny.
(Det här är ett av råden som jag hittade på nätet och när jag skrev det kom jag att tänka på min egen dammsugare och att det var hög tid för påsen att bytas. Så jag stegade modigt fram till städskåpet, drog ut dammsugaren (vi har ett sånt där överfyllt städskåp där man får räkna med att överfallas av hinkar, toaborstar och dammvippor om man är dum nog att försöka ändra på ordningen genom att avlägsna något, men jag överlevde) och plockade ur dammsugarpåsen ur dammsugaren. Och ja, mina misstankar stämde, den var sprängfylld som en övergödd gås och behövde verkligen bytas. Jag ska skona dig från detaljerna, men låt oss säga att det var inte det mysigaste jag gjort och att jag hade kunnat haft användning av nån slags gasmask. Plus att jag kände mig tvungen att ta en dusch efteråt för att inte känna mig smutsigare än ett par nunnor efter en het natt tillsammans. Men jag oslösade i alla fall några kronor på dammsugarpåsar -yay!)

- Använd hårdtvål istället för flytande eller duschtvål.

- Leta upp nätpris innan du handlar i butik.
(Dom flesta butiker brukar matcha sina butikpriser med sina internetpriser om dom skulle sälja nåt billigare på nätet. Så var en jobbig smart kund och kolla upp vad varan du ska köpa kostar på nätet innan du accepterar butikspriset och glatt lämnar över ditt bankkort i butiken).

- Kolla alltid om det du ska ha finns att köpa begagnat.
(Att köpa nytt är jäkligt överskattat. Det mesta går att få tag på begagnat om man bara söker, vilket man kan göra gratis på sin lilla kammare nu för tiden genom olika säljgrupper på Facebook.)Har du några spartips att dela med dig av?8 kommentarer:

 1. Hej!
  Bra tips!
  Just när det gäller apotek så kan jag också tipsa om att, när du hittat billigaste priset kolla även in en cashbacksida. Reward Network ger från 6-8% cashback på köpet. Så där kan du få rabatt på rabatten. Använd ett kreditkort med caschback så har du nästan 10% på alla apoteksköp. Cashback dras även på reaprodukter.

  Reward Network, bästa cashbacksidan (inbjudningslänk)

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 2. Koppla pengar till tid är mitt bästa spartips. Om du vet vad du tjänar per timme netto efter alla arbetsrelaterade utgifter är avdragna (inkludera även bilen och pendling). Ta den summan och sätt räkna vad många timmar på jobbet något kostar och inte pengar. Det är kraftfullt och gör att man fattar värdegrundade beslut.

  SvaraRadera
 3. Roliga illustrationer och trevlig blogg med smarta tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, väldigt trevligt att höra :-)

   Ja att koppla pengar till tid är verkligen ett bra knep!

   Radera
 4. Gillar dina seriestrippar skarpt, kan dock inflika att dagens bilar stänger av insprutningen (av bränsle) i nedförsbackar om du har tillräckligt högt varvtal och släpper gasen helt. (Tillräckligt högt är inte speciellt högt ska även understrykas) lika rolig stripp ändå men om någon läsare bestämmer sig för att slita ut motorn utan att veta detta :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar seriestripparna :-)

   Haha, ja jag har typ noll koll på bilar, så tack för upplysningen.

   Radera