onsdag 7 augusti 2019

Spara för fasiken människa! - del 5: Spontanspar

Du vet den där klyschan att om jag inte köper den här drickan, tröjan, inredningsprylen, sexleksaken så hade jag kunnat spara dom pengarna, investerat dom och om x antal år så skulle dom antagligen vara värda y kr? Du vet det där man tänker att man borde göra, men som i bästa fall blir att man sparar in 15 kr precis där när man står och ska köpa sig en Cola, men sen tjugo minuter senare köper man en Pepsi istället på nästa affär för att man var så duktigt och inte köpte Colan? Pengar som man tänker att man sparar, men som på nåt magiskt sätt ändå inte finns kvar på kontot den 24:e. Det är dags att ta tag i det nu!

Ja jag utgår från att du inte gör det i nuläget, (precis som med allt annat jag skriver på bloggen även om du säkerligen redan har läst det jag skriver om tjugo gånger innan då jag också utgår från att du har förmågan att navigera runt på Internet och har läst både den ena och den andra sparbloggen innan du hittade hit) för det blir liksom inte så mycket att skriva om annars, typ ”du vet det här med att sälja sin ena njure i Brasilien och få en massa cash för det...jaha, du har redan gjort det...ja, men då avslutar jag inlägget här då”...Men faktum är att i en aktuell undersökning gjort av IFMF (Institutet för misslyckade forskare) har dom kommit fram till att det behövs tjugoen gånger av samma information för att man ska ta den till sig och göra en varaktig förändring i sitt liv, så jag tänker att det kanske inte gör någonting att jag brölar ut samma spartips som alla dom som sagt något i frågan före mig. Sen kanske, kanske, det råkar irra sig hit nån stackare som egentligen skulle till Låginkomsttagarens guide till köphysteri men råkade klicka fel, men som inte inser sitt misstag förrän hen börjat läsa och nu är hen fast, fast I tell you!, och vem vore väl jag att neka denna nu plötsligt sparintresserade människa den grundläggande informationen om allt som hör sparandet till, bara för att dom flesta redan vet det mesta som går att veta? Men nog om det nu, tillbaka till inlägget...
 Jag älskar små roliga appar/funktioner på mobilen som underlättar ens vardag, som tex gratisappen My Fitness Pal där du kan ha koll på ditt kaloriintag (du vet en sån där app som man ba ”oj wow, nu kan jag ha koll på kalorierna, det här var ju hur lätt som helst att fylla i - hejdå överflödiga kilon, mitt liv kommer att bli såå mycket bättre nu”...och sen efter två dar ledsnar man på skiten eftersom man inte har gått ner 3 kilo som man tycker att man borde för man skippade ju faktiskt både godispåsen och tog en Nutrilettbar till mellanmål och man vet att man aldrig kommer använda appen igen men eftersom hoppet är det sista som lämnar människan så låter man den vara kvar), eller en liten finurlig funktion som jag kan aktivera i min bankapp (Swedbank) och som går under benämningen Spontanspar.

Den fungerar så att jag kopplar ett konto till mitt lönekonto och då kan jag i min bankapp, utan att behöva logga in först, klicka på knappen ”Spara nu”, fylla i vilken summa jag vill spara och klicka på en till knapp och vips, så har summan förts över från mitt lönekonto till mitt sparkonto. (Och visst, jag håller med, det vore bättre om den hade överförts från nån annans lönekonto till mitt sparkonto, men den har sina begränsningar i nuläget). Det är faktiskt en väldigt behändig funktion som gör att det blir en tydlig koppling mellan att inte köpa något utan istället spara dom pengarna. Sen när jag nått en viss summa, tex 500 kr, åker dom in på ISK-kontot och placeras i nån trevlig indexfond. (Och det var precis där du kräktes lite på hur präktig den där ljudavregn är, men spola i toaletten och torka munnen nu, för det är faktiskt ett riktigt bra råd, som i alla fall har fått mig att spara ytterligare hundralappar varje månad och varje krona räknas för oss låginkomsttagare).

Så har du också Swedbank går du tillväga på det här sättet för att fixa funktionen:

1. Logga in i bankappen.
2. Gå till Inställningar.
3. Tryck på Snabbsaldo (du måste ha Snabbsaldo aktiverat för att kunna använda Spontanspar).
3. Klicka i Spontanspar och välj vilket konto som ska kopplas.

Och har du inte Swedbank kanske din bank har en liknande funktion eller så kanske det går att använda appen Dreams som jag pratade om i förra inlägget. I värsta fall kan du ju alltid logga in i bankappen och överföra den aktuella summan själv från ditt lönekonto till passande sparkonto, men det är ju förstås aningen krångligare, och är det nåt vi människor skyr som pesten så är det krångel.

Men oavsett vilken metod du använder kommer det att vara så värt det när du i slutet av året summerar hur många sköna slantar du har investerat istället för slösat bort på onödiga saker som du ville ha just i stunden men som det tydligen gick alldeles utmärkt att leva utan. Sen menar jag inte att du ska göra det här jämt och aldrig unna dig något, herregud så präktig är inte ens jag, men om du gör det då och då kommer du alldeles säkert kunna klämma in några extra hundringar på isk-kontot gentemot vad du hade gjort annars.

Det kan tex vara att du går på McDonalds och istället för att köpa en Big Mac & Co med extra dipsås väljer du en Dubbel cheeseburgare, en liten pommes och vanligt vatten och spontanspar mellanskillnaden, eller att du tar en promenad och plockar en bukett blommor (nej, inte från nåns tomt, från nåt grönområde, typ en äng eller liknande, jeez) istället för att köpa en bukett från lokala Icabutiken till din kära mor på Mors dag och så spontanspar du det som köpbuketten hade kostat, eller att du hittar en mjölk för halva priset på Coop eftersom den går ut dagen efter och så spontanspar du den femman som du oslösade på det. (Oslösa = när du ska köpa något och hittar varan till rabatterat pris, då ”oslösar” du mellanskillnaden, till skillnad mot ”spara”, då du inte köper nåt överhuvudtaget utan lägger undan pengarna).
Vad anser du om saken?
5 kommentarer:

 1. Tack för dina fina teckningar! Blir så glad så här på morgonen. Ja, av inlägget också förstås. Jag spontansparar aldrig på det sätt du beskriver utan jag håller mig till att spara i samband med löning. Och eftersom jag har kreditkort sparar jag allt som blir över efter att ha betalat alla räkningar. Sedan gör jag samma sak nästa månad, d.v.s. betalar alla räkningar när lönen kommit in och sätter sedan direkt över alla pengar som är kvar. Sparkvoten blir ca. 45%.
  Det "sparande" jag gör i affären, genom att inte handla eller handla billigt, gör förstås att kreditkortsräkningen blir lägre men det direkta investerandet/sparandet sker endast gång i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord, sånt värmer :-)

   Det verkar som du har hittat ett riktigt bra sparsystem, och 45% sparkvot är ju verkligen super :-)

   Radera
 2. Riktigt trevlig blogg, den sista serie strippen summerar min humor väldigt bra :)

  Ser fram emot många bra spartips, skönt att slippa dess klassiska "skippa köpekaffet och ta med matlåda till jobbet ett par gånger i veckan". Funkar ju inte när man aldrig köper kaffe och har matlåda hela veckan... eller jo köper kaffe ibland om jag ska köra långt. Men då ser jag till att stanna vid biltema, där får man bryggkaffe + kanelbulle för 5kr.

  Keep up the good work.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att höra :-)

  Ja Biltema är inte helt fel om man har glömt sitt termoskaffe och sina hembakade bullar hemma :-) Jag köper också ytterst sällan kaffe ute och lunch ingår på mitt jobb så det skulle faktiskt bli betydligt dyrare om jag plötsligt började ta med mig matlådor till jobbet...

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera