torsdag 22 augusti 2019

Extrainlägg: När man är dumsnål

(Extrainlägg är små korta inlägg som jag petar in lite då och då mellan dom ”riktiga” inläggen)

Jag älskar att lyssna på ljudböcker och poddar. Det är så praktiskt om man strosar runt i lägenheten och hänger tvätt, pysslar i köket eller ligger utslagen på soffan efter en hård arbetsdag. Jag brukar också försöka komma ut på en promenad varje dag (har tex fem minuter till jobbet men går alltid en extra runda som tar ungefär en halvtimme när jag ska dit, om det inte typ regnar eller haglar eller kommer ner nåt annat trist från himlen) och då brukar jag också allt som oftast lyssna på något intressant.Med det sagt förstår du säkert att jag har ett visst behov av hörlurar. När jag köpte min mobil för ca ett och ett halvt år sen fick jag med ett par lurar som jag använt flitigt och varit riktigt nöjd med. Tyvärr (möjligen beroende på att jag knölar upp och ner dom ur fickan flera gånger om dan) slutade den ena hörsnäckan att fungera, och det blev dags att införskaffa sig ett par nya lurar. Det är här snålheten bedrar visheten då jag kände att jag ville betala så lite som möjligt och därför inhandlade ett par hörlurar för under hundringen på Clas Ohlson. Dom var jättebra. I en månad. Sen var dom kaputt och hundringen kunde jag lika gärna ha kastat i sjön. Det var min sambo som inhandlade dom och hon sparade inte kvittot, så jag kan inte ens åka dit och klaga och kanske få ett par nya. Nåja, lessons learned. Jag har nu beställt ett par nya lurar i ett par prisklasser högre, och det ska bli riktigt spännande att se hur länge dom här håller jämfört med dom andra. (Om dom också går sönder relativt snabbt skriker jag och sen får jag väl beställa ännu dyrare hörlurar. Alternativt försöka behandla dom lite snällare och försiktigt lägga dom i en liten box eller nåt istället för att knöla ner dom i fickan, men det verkar jobbigt, så vi får se hur det blir med det.)


Poddar jag brukar lyssna på:


Ekonomirelaterade poddar:

Plånboken (Sveriges radio) – Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

RikaTillsammans-podden (finns bla på Soundcloud) – Om privatekonomi.

Bortom ekorrhjulet (finns bla på Soundcloud) – Intervjuer med fokus på att ta klivet ut ur ekorrhjulet.

Fri Helt Enkelt (finns bla på Soundcloud) – Podd med Fantastiska Farbror Fri och Klara Joelsson.

ChooseFI (finns bla på Spotify) – podd på engelska om FIRE.


Andra poddar:

Kropp & Själ (P1) – Intressanta reportage.

P3 Dokumentär – orkar dock bara lyssna i omgångar då det är så hemska historier som tas upp och ibland känner jag att jag inte riktigt pallar med sånt, även om jag på ett plan tycker att det är intressant.

P3 spel – För oss som älskar tv-spel.

På Minuten (Sveriges radio) – Humorprogram.

Verkligheten i P3 – Dokumentära berättelser från Sverige och världen.


Har du varit dumsnål nån gång, eller har du kanske nåt poddtips att dela med dig av?
9 kommentarer:

 1. Hej!
  Lycka till med lurarna. Jag köpte ett par trådlösa hörlurar för 199kr. Har överlevt i flera år nu.

  Ang. poddar så gillar jag Sparpodden.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, skulle dom hålla i alla fall i ett år skulle jag bli positivt överraskad. Vad var det för trådlösa lurar för bara 199 som du införskaffat?

   Tack för poddtipset :-)

   Radera
  2. Hej!
   Mina går nog inte att köpa längre men köpte till barnen på netonnet. Jag tycker de är bra och skulle vilja köpa dem men inte så länge mina gamla fungerar.

   https://www.netonnet.se/art/ljud-och-bild/horlurar/tradlosahorlurar/andersson-bho-1-0-black/1002463.9296/

   Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

   Radera
 2. Tack för tips. Har just undrat vad jag ska lyssna på framöver, tycker jag lyssnat slut på det mesta :-) Gällande "rika tillsammans" tyckte jag den var bra tidigare, men nu börjar ämnena kännas krystade. Hoppas finna lite inspiration i dina övriga förslag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har faktiskt inte lyssnat på Rika Tillsammans-podden på ett tag nu, plöjde allt för några månader sen när jag fått upp ögonen för hemsidan. Ska väl lyssna på nåt av dom nyare avsnittet hade jag tänkt när jag får tid och se vad jag tycker. Kan tänka mig att det blir lite svårt till slut att säga nåt som man inte redan sagt när man hållit på så länge som dom.

   Radera
 3. Brukar köpa hörlurar för runt 200-300 kr oftast (in-ears), känns som att det är rätt mycket "gamble" oavsett. Alltid* höger hörlur som går sönder för mig efter ett tag.
  Tror mycket handlar om att du haft otur, antingen med just det exemplaret eller att du råkat knöla till dem lite extra kraftigt upprepade gånger. Man måste nog försöka undvika att knöla till dem hårt (som du säger) och undvika att de slits ut hastigt ut öronen (exempelvis genom att fasta i dörrhandtag eller annat). Tror att alla hörlurar går sönder efter ett tag, oavsett pris, om man är lite slarvig och bekväm av sig. Jag orkar inte behandla mina hörlurar som något guldägg dock, så jag köper hellre inte så dyra hörlurar och lever som vanligt. Tycker det är värt den "friheten", men då får man också köpa nya hörlurar emellanåt :p Snittar nog 1-2 år per par ändå.

  Jag är kanske oftast dumstål när det gäller försäkringar, hittills har jag dock klarat mig relativt bra, så kanske snarare snål än dum :p Tar liksom emot att teckna en försäkring av rädsla över att något KAN hända. Man kan inte gå runt och vara rädd hela tiden. Det händer shit i livet och det hör till.
  Vårt hushåll "förlorade" senast cirka 600 kr på att jag inte tecknat en stöldförsäkring på en cykel jag köpte till min flickvän (som blev stulen). Försäkringen kostade runt 100 kr/månad om jag inte missminner mig och skulle eliminera självrisken helt. Istället fick min flickvän betala 1500 kr i självrisk när cykeln blev stulen efter 9 månader.
  900 kr som försäkringen skulle ha kostat blev alltså istället 1500 kr i självrisk.

  *senaste 4 gångerna

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är väl så tyvärr att jag behandlar dom lite väl hårdhänt, det där med att fastna nånstans så dom slits ur öronen har ju tex hänt både en och två gånger. Lustigt nog är det typ alltid höger lur som krånglar för mig med, man börjar ana en konspiration...

   Nä försäkringar hit och dit tycker jag känns ganska onödigt, jag har dom grundläggande bara (hem, bil, sjuk och olycksfall plus barn). Jag har överlag inte så dyra grejer så extraförsäkringar känns rätt överflödiga.

   Radera
 4. Istället för grodor -
  It's raining men...halleluja...
  Gör dock mer ont att bli träffad!

  Jag lånar konstant hörlurar av mina barn! Fast det är nog jag som köpt dem till barnen...
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja ouch för neddimpande män...

   Min son har värsta lyxlurarna (sett ur min standard) och jag skulle aldrig få för mig att våga låna dom :-P Men han har å andra sidan köpt dom själv också.

   Radera