onsdag 18 september 2019

Ljudavregn filosoferar: Att behålla motivationen i sitt sparande (del 2)

Jag lyssnade på ett avsnitt av podden Rika Tillsammans häromdagen där dom intervjuade Erik Wennstam (som skrivit boken Du & dina pengar, den enkla vägen till bättre ekonomi) och dom pratade bla om vikten av SMARTA mål.

Smarta står i detta sammanhang för:

S = Specifika mål
M = Mätbara mål
A = Attraktiva mål
R = Realistiska mål
T = Tidssatta mål
A = Aggressiva metoder

(Det sista la Jan Bolmeson till då han tycker att även om man självklart ska vara realistisk när man sätter sina mål så ska inte vara för slapp, man ska svettas lite och anstränga sig lite utöver det vanliga för att komma så långt som möjligt).


Det här med SMARTa mål har jag hört om även i andra sammanhang och det ligger nåt väldigt vettigt i det hela. Att måla upp en tydlig målbild av vad man vill uppnå är ju ett beprövat knep för att ta sig dit man vill. Om man har ett mål att sträva mot vet man vart man är på väg och man kan tänka ut strategier för att ta sig dit. Ju luddigare och odetaljerade målen är desto större risk är det att man förlorar sig nånstans på vägen. Tänk dig att du befinner dig på ena sidan av en stor skog och du vill ta dig till andra sidan. Hur kommer du att ha störst chans att ta dig dit du vill? Genom att bara börja gå lite på måfå och se var du hamnar - eller genom att skaffa dig en karta och rätt utrustning för att överleva i skogen, ta reda på vilka stigar som på kortast tid leder till målet, beräkna hur långt du kan tänkas orka gå per dag och var du ska slå läger för natten innan du ger dig av för att sen följa din plan så gott du kan på din resa genom skogen? (Du kan ju också om du är lat smart låta nån annan fixa karta, utrustning och en plan och sen hänga på och hoppas på att den andra också skulle till just den plats du hade tänkt, men bli inte förvånad om du råkar hamna i helt fel ände av skogen och istället för den lilla mysiga stugan du tänkt bo i finner ett pepparkakshus med en gammal häxa som kikar ut bakom gardinerna av sockerpasta medans hon olycksbådande skrockar för sig själv...och vad fasiken ville jag ha sagt med det? Nu är det illa alltså, när jag inte själv fattar mina egna metaforer...men jag tror jag ville säga att du ska gå din egen väg, göra din egen plan och göra jobbet även om det är kämpigt...typ...äh vi gör så här, du låtsats att jag nyss sa något väldigt smart och tänkvärt, och så pratar vi aldrig om det här igen.)

Om du bara tänker ”jag ska bli rik” men inte har varken definierat vad ”rik” innebär för just dig, eller har utformat en plan för att uppnå målet är sannolikheten inte speciellt stor att du kommer sitta där om tio år och känna ”fan va rik jag är alltså” utan det är troligare att du kommer att befinna dig ungefär i samma situation som du gör just nu. Om du däremot tex tänker att ”om fem år ska jag ha 200 000 på mitt iskkonto och jag ska uppnå det målet genom att spara och investera si eller så mycket i månaden, investera alla extrainkomster jag får (som tex födelsedagspengar, pengar för försäljning av gamla grejer eller det som blir över av bankrånet när du betalt din bookie) och hitta tio sparknep i vardagen som gör att jag kan pytsa in några hundra mer på iskkontot varje månad", så kommer du med största rimlighet att uppnå ditt mål, eller åtminstone va betydligt närmare än i första exemplet.

Att ha ett tydligt mål (och att måla upp framför sig hur det kommer att vara och kännas när man väl kommer dit) får en förhoppningsvis också att orka kämpa sig igenom dom jobbiga och dåliga dagarna när det annars hade varit lätt att ge upp eller dras ner i ångesten och känna att man inte orkar mer (ja jobbet, jag tänker på dig).

Det verkar ju vara en hel del ekonomibloggare (och läsare) som strävar efter FIRE, och det om något är ju ett tydligt mål som kan få en att orka fortsätta kämpa när jobbet suger musten ur en eller fortsätta oslösa sina pengar när grannarna kommer hem med sin nya 75 tums smartTV som inte bara kan spela in program och spela upp Youtubevideos utan även laga middag, gå ut med hunden och agera parterapeut (med sin sensuella kvinnliga robotröst) och du känner att ditt liv skulle bli såå mycket bättre om du också hade en sån. Jag själv är tex i en svacka just nu där jag känner att jag bara vill säga upp mig från jobbet (pga några försämringar efter sommaren) och jag målar upp det ena scenariot efter det andra vad jag skulle kunna göra istället (trots att jag inte alls är säker på att det är några bra alternativ just nu) bara för att jag vill fly, och ärligt talat är det bara tanken på dom möjligheter jag kommer att ha i framtiden om jag stannar och fortsätter dra in pengar (dvs mitt mål) som får mig att stå ut just nu och fortsätta kämpa. Jag försöker fixera vid målet så jag inte tar förhastade beslut i panik som jag kommer ångra senare (vi får se hur jag lyckas med det hela, min hjärna kan få för sig både det ena och det andra när jobbångesten sätter in).

Men bara för att man är intresserad av ekonomi och att spara så betyder ju inte det att man måste sträva efter FIRE, man kan ju spara av helt andra orsaker - det är alltid fantastiskt att ha en rejäl buffert och ett långsiktigt sparande för att se till att sitt framtida jag får så bra förutsättningar som möjligt.

Det där med ens framtida jag har jag förresten läst en del om - dom som kan visualisera sitt framtida jag framför sig och känna empati för henne/honom har mycket lättare att spara och göra kloka val som gynnar en i framtiden. Om man har svårt att se sitt framtida jag framför sig som en riktigt person lägger man inte gärna sina surt förvärvade slantar på människan (vem vet liksom vad den haggan får för sig med dina pengar) utan tenderar att leva mer i nuet och låta pengarna rulla här och nu. (Jag menar, om det är utmanande att spara en liten chokladkaka i en vecka istället för att äta upp den på studs, hur svårt ska det då inte vara att lägga undan en massa pengar för att använda om 20 år som du hade kunnat få nåt kul för idag?)

Så den där ryska appen Faceapp där du bla kan se hur du (kanske) kommer se ut som gammal kanske inte är så tokig när allt kommer omkring (trots larm om säkerhetsrisken i att låta dina bilder på dig som gammal eller i skägg laddas upp i det ryska ”molnet”). Man kanske borde skriva ut en bild på sig själv som gammal och sätta upp på väggen för att varje morgon titta på den, stryka den gamla rynkiga kinden och säga ”jag ska nog se till att du får det bra lilla tanten, lita på mig...”. (Och bara för att förtydliga här, det var alltså den rynkiga kinden på bilden jag syftade på, inte min nuvarande kind. Visserligen är jag drygt fyrtio men så illa är det inte än...).Nåt som också kan få en att hålla uppe motivationen är att prata med nån i samma situation så man kan peppa varandra. Nu är det ju inte alla som har turen att ha en partner som har samma ekonomiska mål som en själv eller en vän som också fattat det här med sparande och som man kan prata ekonomi med. Men vi lever i en era då likasinnade bara är en knapptryckning bort. Internet är fantastiskt när man vill träffa folk som tänker eller känner som en själv, bara man vet var man ska leta, och det vet ju du då du ju uppenbarligen i alla fall läser bloggar om ekonomi. Så skriv om dina tankar och funderingar i kommentarsfälten (i den här eller nån annan blogg) eller släng iväg ett mail till undertecknad om du vill ha nån att prata ekonomi, sparande och framtidsdrömmar med.


Vad anser du om saken?
11 kommentarer:

 1. Jag tror, förutom målet FIRE, att det som håller uppe motivationen är känslan av att detta är fundamentalt rätt (som MMM säger).

  Livet är bättre när vi spenderar mindre pengar. Vi lägger ingen tid på fik, köplador och resturanger nu och är mycket gladare (de ställena är ofta rätt deprimerande även om man tror annat när man går dit). Tid för varandra, tid för böcker, tid för intressen.

  Vi är friskare. Vi har ingen oro för pengar längre. Vi lever ett liv som tär mindre på planetens resurser. Det finns lixom knappt någon down side.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med, det finns väldigt många fördelar med att leva sparsamt och verkligen prioritera vad man lägger sina pengar på. Det ger en själslig tillfredsställelse som är svår att slå.

   Radera
 2. Nu har jag hållt på sedan 2011 med detta (ca 50% sparkvot). Det har sannerligen gått upp och ned med motivationen, men en lite mer trögrörlig trend är min vilja till konsumtion. När det gäller prylar är den i princip utraderad. Gjorde ett trevande försök att köpa Nintendo Switch i julklapp (till familjen), men det SÖG. Nu återstår endast att förbättra mig SJÄLV. Det är lite "welcome to hard mode" i jämförelse med konsumtion. Således - besparingar på autopilot, men kampen bara hårdnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldkommentar - så jänner jag också. Arbeta med sig själv är inte det lättaste men ger ofantligt.

   Radera
  2. Ja att arbeta med sig själv är det som verkligen ger resultat, men lätt är det inte.

   Radera
 3. Eftersom jag faktiskt tycker sparandet är roligt så är det inte speciellt svårt att hålla motivationen uppe, bortsett vissa perioder när jag bara känner mig trött och ful. Då vill jag gärna köpa några nya klädesplagg, slinga håret (ja, eller helst rakpermanenta :-)) och sedan få gå ut med pojkvän/vän och ta ett glas vin på stan. Det brukar inträffa typ 2-4 gånger per år, och nu är det en sådan period! Jag skulle ju inte köpa kläder förrän i februari, men tycker min garderob ekar tom varje morgon. Förhoppningsvis går känslan över, men om inte ska jag åtminstone inte spontanshoppa något, utan hellre se över vad jag VERKLIGEN behöver och sedan inhandla något av god kvalitet som jag verkligen vet att jag kommer kunna använda länge.

  Så, i grunden finns motivationen, men sparkvoten går lite upp och ner. Fast så länge jag gör medvetna val och kämpar på så tycker jag ändå att det är okej!

  Må så gott!
  /Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, så länge man gör medvetna val och kämpar så gör man betydligt mer än många andra svenskar, och man kan gott klappa sig på axeln för ett väl utfört arbete :)

   Radera
 4. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera
 5. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 6. När jag hittade Dr. Ogume som bor i Turkiet var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume genom hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag gav vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma ihop igen. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän smsar igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:

  SvaraRadera
 7. Jag är Jean från USA , jag hade problem med att bli gravid och föda barn efter 11år av äktenskapet, jag har varit på flera sjukhus men kunde inte föreställa sig förrän jag såg ett vittnesbörd på internet om hur Dr Adeleke hjälpa en dam med sina rötter och örter sirap.. Jag kontaktade honom utan tvekan och han sa till mig allt jag behöver göra, vilket jag gjorde därefter, till min största förvåning, jag blev gravid inom en kort period och jag är så glad att berätta för alla att jag är en mor till barn. Han är en Gud skickas så kontakta honom för alla problem på (aoba5019@gmail.com) eller kontakta honom på Whatsapp: +27740386124 

  SvaraRadera