söndag 21 juli 2019

Spara för fasiken människa! – del 3a: Investera

Jag är inget proffs eller har någon utbildning i att råda folk om investeringar. Min erfarenhet och kunskap är baserad på att jag läst en himla massa bloggar/hemsidor och böcker och lyssnat på en massa poddar om fonder och att investera. Det jag rekommenderar är att du gör detsamma, och på så sätt bildar dig en egen uppfattning och en egen strategi kring detta. Men med det sagt så tänker jag här dela med mig av vad jag har lärt mig hittills.

Det enda sättet att få pengarna att växa och att jobba för dig (dvs att du sparar/investerar tex 100 kr och denna hundralapp sen blir värd mycket mer än så) är att inte bara sätta in den på ett sparkonto utan att investera den i antingen rena aktier eller i fonder.

Ett sparkonto är dock det sättet att spara på som innebär minst risk, men som garanterat kommer att vara värt mindre om 10 år än det är nu då inflationen äter upp en del av dina pengars värde. Man kan tänka på inflationen som ett mögel som sprider sig på din ost (pengarna) och du blir tvungen att skära av en bit när du ska käka den 10 år senare. Okej, jag vet inte om nån fattade den liknelsen, men poängen är: 100 kr idag är inte värt 100 kr om 10 år.

Om du istället investerar din hundralapp (tex genom att köpa en indexfond) är det väldigt stor chans att den är värd mer om 10 år (216 kr tex), men däremot finns det en risk att den inte ökar, eller tom minskar i värde. Men historiskt sett så har värdet alltid ökat oavsett vilken tioårsperiod man väljer, så risken är väldigt liten. Typ ”det måste bli en katastrof utan motsvarighet i människans historia”-liten. Så visst, om världen blir infekterat av ett zombievirus, alla bankdirektörer käkar upp sina undersåtar och du tvingas ro med en åra i farmors gamla eka över Östersjön för att slåss för din överlevnad på Gotland så kommer högst sannolikt ditt ISK-konto att vara nere på 0. Men å andra sidan kommer troligen en pet-flaska med vatten vara mer värd än Zlatans miljoner så det kanske inte spelar så stor roll när allt kommer omkring?




Så, vad är kontentan av alla bokstäver ovan?
- Jo, investera dina pengar så kommer du se dom växa över tid.

Det enklaste sättet att investera sina pengar är att köpa fonder. Om man köper rena aktier i ett företag bör man ha läst på om det företaget, tro på dess framtida utveckling och veta varför man valt just dom (dvs det är inte bara att välja företaget ”Luring AB” som säljer toarullar utan toapapper till potentiella gör det självare som gillar att torka sig med blad och gammalt tidningspapper som dom rullar fast runt tomma toarullar och sen tro att pengarna kommer rulla in).

När det gäller fonder däremot, behöver du inte alls ha samma koll eller intresse för att kunna investera klokt, eftersom det är nån annan som redan har tänkt åt dig och plockat ihop ett gäng aktier i en mumsig lördagspåse. Godispåsarna (fonderna) kostar dock olika mycket beroende på om nån kostymnisse eller kostymnissa har suttit och tänkt ut vilka företag som ska ingå i just deras fonder eller om dom helt enkelt bara tagit dom största företagen i tex Sverige eller världen. Dom första typerna av fonder är aktivt förvaltade fonder och dom är dyra, och den andra sorten kallas indexfonder och dom är billiga. Dyrt är dåligt (förutsatt att du inte får ut nån slags pervers tillfredsställelse av att ge bort dina sparpengar år efter år, i så fall är dyrt bra), billigt är bra (förutsatt att du inte känner starkt obehag av att se dina pengar växa mer och mer ju längre tiden går, i så fall är billigt dåligt).

Så det enda du behöver göra är att investera i en global indexfond (om du sparar lite pengar per månad) eller i flera olika indexfonder (om du sparar mer pengar per månad). Det är inte bara det lättaste valet, utan också det klokaste, som under längre perioder historiskt sett (10 år och uppåt) praktiskt taget alltid har gett det bästa resultatet (ytterst få aktivt förvaltade fonder slår indexfonder över tid). Så det du behöver fråga dig själv är: Kan jag slå index? Dvs är jag aktiemogulen Warren Buffett? 

Titta dig nu i spegeln; är den som upprymt stirrar tillbaka på dig med ögon som glöder av insikten ”även jag kan investera” inte Warren - välj indexfonder!



Jag rekommenderar verkligen att du surfar in på hemsidan RikaTillsammans och läser den här artikeln: ”Bästa fonderna 2019" så kommer du snart veta det mesta du behöver veta om indexfonder.

Fortsättning följer...i nästa inlägg: Spara för fasiken människa! – del 3b: Investera (ränta på ränta)


Vad anser du om saken?




6 kommentarer:

  1. Hej!
    Bra beskrivet.
    Indexfonder är superbra.
    Jag själv investerar i aktier för jag tycker det är lite roligare och blivit en hobby för mig. Just att det är kul gör att jag försöker öka sparandet varje månad.

    Vår familj har under de två senaste åren fått lägre inkomster (mer ledighet med barnen), trots det sparar vi mer pengar idag än när vi hade två heltidslöner.

    Nästan varje månad fortsätter vi att öka sparandet lite för att det är så inspirerande och roligt att spara :)

    Kul att följa din blogg!

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar :-)

      Ja, indexfonder är toppen, dels för att dom presterar så bra över tid, men också för att det är så lätt att investera i indexfonder, man behöver inte vara så kunnig om marknaden eller lägga ner så mycket tid på att utvärdera bolag. Men tycker man att det är roligt med aktier och har det som en hobby är ju det också suveränt :-)

      Radera
  2. En fråga som kommer upp ibland är, varför får man inte lära sig detta i skolan?

    Man får helt enkelt (efter att själv sett ljuset) försöka indoktrinera sina barn med prat om indexfonder och ränta-på-ränta. En av de bästa livsvisdomar man kan få med sig på resan genom livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sånt här borde man verkligen få lära sig mer om i skolan, situationen för många skulle säkert kunna se helt annorlunda ut om det verkligen satsades på information kring detta. Vet att det finns lärare som försöker och gör ett bra jobb kring dessa frågor, men det borde prioriteras mer uppifrån och anses som riktigt viktigt.

      Håller helt med om att det är en av de bästa livsvisdomar man kan få!

      Radera
  3. Håller med GoFI. Skandal. Däremot har man bisarra ämnen som "Barnkunskap" (som för övrigt var gravt undermålig kan jag säga med facit i hand). Ekonomiskt know-how blir en klassfråga som går i arv.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera